teaserimg

Oorzaken van lekkende hartklep

Een lekkende hartklep kan diverse oorzaken hebben, waaronder:

  • Verslechtering van het klepweefsel
  • Aangeboren klepafwijking
  • Hartaandoeningen zoals een hartinfarct of andere oorzaken van een verzwakking van de hartspier

Gevolgen van een lekkende hartklep

Een lekkende hartklep vormt een extra belasting voor het hart en de longen. Afhankelijk van hoe ernstig het is, stroomt een kleinere of grotere hoeveelheid zuurstofrijk bloed – dat eigenlijk voor de organen bestemd is – terug naar de boezem in plaats van naar de lichaamscirculatie.

Dat heeft verschillende gevolgen: als compensatie voor de hoeveelheid bloed die voor de organen ontbreekt, ontwikkelen sommige mensen een vergroot hart; het hart moet namelijk harder werken om bloed door het lichaam te pompen. Deze vergroting leidt echter op den duur tot verzwakking van het hart. De hartzwakte leidt tot een vermindering van de hartcapaciteit, ademnood bij inspanning en stuwing van bloed in het longcircuit, wat kan leiden tot longoedeem, een levensbedreigende aandoening. Doordat het bloed terugstroomt naar de boezem ontstaat ook een vergroting van de boezem. Dat kan leiden tot hartritmestoornissen (bijv. boezemfibrilleren) of zelfs een beroerte.

Een hartklep die niet goed afsluit, kan lange tijd door het lichaam worden gecompenseerd zonder dat de patiënt er iets van hoeft te merken. Wanneer er wel klachten ontstaan, is de hartklepaandoening vaak al in een gevorderd stadium. Ernstige hartklepinsufficiëntie is dus een progressieve aandoening die tijdig moet worden vastgesteld en behandeld om de genoemde gevolgen te kunnen voorkomen.