Piwik

teaserimg

Mitralis Clip behandeling

De arts kan u een Mitralis Clip behandeling (percutane mitralisklepreconstructie) aanbevelen als u voldoet aan bepaalde criteria. De Mitralis Clip behandeling is veel minder ingrijpend vergeleken met een openhartoperatie.
De cardiologen en hartchirurgen die deze ingreep toepassen, repareren de lekkende hartklep door een speciale clip op de mitralisklep te bevestigen. De clip zorgt ervoor dat de hartklep beter afsluit waardoor de normale bloedstroom door het hart verbetert.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

De mitralisclip is een soort klemmetje dat direct op de mitralisklep wordt aangebracht zonder dat uw borstkas hoeft te worden geopend of u aan een hart-longmachine hoeft te liggen. Om de mitralisklep te bereiken wordt in de liesstreek een flexibele, lange geleidekatheter in een ader ingebracht en naar het hart gevoerd.

Met behulp van deze katheter wordt de clip vervolgens op de mitralisklep aangebracht, waarna deze weer beter afsluit. Tijdens de procedure kunnen de artsen de positie van de clip op het kloppende hart beoordelen en zo nodig net zo vaak corrigeren tot de gewenste optimale afname van de insufficiëntie is bereikt. De afname van de mitralisinsufficiëntie wordt namelijk gecontroleerd met 3D-echobeelden. U bent tijdens de ingreep volledig onder narcose.

Bekijk deze video over het plaatsen van de Mitralis Clip

Komt u voor deze behandeling in aanmerking?

De Mitralis Clip behandeling is met name geschikt voor

  • patiënten op gevorderde leeftijd
  • patiënten met een aandoening naast de hartziekte


Wanneer u onder (één van) bovenstaande groepen valt, loopt u een hoog risico op complicaties bij een openhartoperatie. De Mitralis Clip behandeling zorgt voor vermindering van uw klachten en is veel minder ingrijpend waardoor het een goed alternatief voor u kan zijn. Er zijn echter tal van criteria die bij elke patiënt individueel bepalen of de Mitralis Clip een mogelijkheid is. Alleen een arts kan bepalen of een Mitralis Clip behandeling de juiste optie is voor u.