Piwik

teaserimg

Openhartoperatie

Openhartoperatie

Afhankelijk van de oorzaak, ernst en symptomen van de lekkende hartklep kan uw arts aanbevelen om de mitralisklep operatief te repareren (reconstrueren) of te vervangen.  Wanneer u vanwege uw ziektebeeld en lichamelijke gesteldheid voor een operatie in aanmerking komt, heeft deze methode de voorkeur. Een openhartoperatie heeft de voorkeur vanwege de goede resultaten op lange termijn.

Mitralisklepreconstructie

Als het mogelijk is om uw lekkende hartklep te verhelpen en uw eigen hartklep te behouden dan zal de chirurg kiezen voor een reconstructie van de mitralisklep. Bij een mitralisklepreconstructie kan er worden gekozen voor verschillende technieken. Zo kan de klepring met een kunststofring worden vernauwd om de afsluiting van de klep te verbeteren. Enkele minder ingrijpende reconstructietechnieken kunnen soms zelfs gedaan worden via een kleine incisie onder de rechter tepel.

Vervanging van de mitralisklep

Wanneer de mitralisklep ernstig beschadigd is, moet de mitralisklep operatief worden vervangen. Daarbij kan ofwel een mechanische hartklep van metaal of kunststof, ofwel een organische hartklepprothese worden geplaatst. Na plaatsing van een mechanische hartklep moet de patiënt levenslang stollingsremmende (bloedverdunnende) medicijnen gebruiken. Voor de vervanging van de mitralisklep wordt de borstkas geopend en ligt de patiënt aan een hart-longmachine, omdat het hart gedurende de operatie moet worden stilgelegd.