teaserimg

Wat is Tricuspidalisklepinsufficiëntie precies?

Tricuspidalisklepinsufficiëntie is een aandoening van een van de hartkleppen, de tricuspidalisklep. Uw hart slaat duizenden keer per dag en pompt tientallen liters bloed per uur rond. Het pompt bloed door uw longen, waar het bloed wordt aangevuld met zuurstof, en pompt het terug naar de rest van uw lichaam.

Het hart heeft vier kamers; de bovenste twee kamers zijn de zogenaamde rechterboezem en linkerboezem, en de onderste twee zijn de zogenaamde rechterventrikel en linkerventrikel.Hartkleppen zijn de deuren tussen deze kamers. Ze openen zich om bloed van de ene kamer naar de andere te laten gaan en sluiten snel tussen de hartslagen, zodat het bloed niet terugstroomt.

De tricuspidalisklep is de klep tussen de rechterboezem en rechterventrikel van uw hart en bestaat uit 3 klepbladen. Bij een normaal functionerende tricuspidalisklep stroomt het bloed in één richting tussen de rechterboezem en de rechterventrikel. Wanneer de klepbladenvan uw tricuspidalisklep (of kleppen) niet goed sluiten, stroomt er wat bloed terug door de klep naar de rechterboezem. Dit heet tricuspidalisinsufficiëntie (of TR).

Om te compenseren en het bloed door het lichaam te laten stromen, pompt de rechterventrikel harder. Deze inspanning kan tot andere hartcomplicaties leiden.

9-NL-8-11913-07 11-2020