teaserimg

Zo werkt een gezond hart

Normal Heart

Ons hart slaat circa 100.000 keer per dag en pompt daarbij zo'n 7.200 liter bloed door ons lichaam om alle organen van voldoende zuurstof te voorzien. Deze vuistgrote spier ligt direct achter het borstbeen en bestaat in feite uit twee pompen die met exact gelijktijdige slagen werken en door een tussenwand (het septum) van elkaar worden gescheiden.

Hartboezem en hartkamer

De beide helften bestaan elk uit twee holtes: een hartboezem (atrium) en een hartkamer (ventrikel). Het bloed komt vanuit de aderen binnen in de boezems, die daarmee vervolgens de hartkamers onderin het hart vullen. De kamers zijn krachtiger dan de boezems en pompen het bloed via de slagaders door het lichaam: de rechter hartkamer pompt het zuurstofarme bloed in de longcirculatie zodat het daar kan worden verrijkt met zuurstof. De linker hartkamer pompt het zuurstofrijke bloed terug in de lichaamscirculatie om alle organen van zuurstof te voorzien.

Vier hartkleppen

De hartkamers worden door in totaal vier hartkleppen afgesloten: de tricuspidalis-, pulmonalis-, mitralis- en aortaklep. Deze hartkleppen regelen de bloedstroom in het hart doordat ze het bloed in de juiste richting sturen en voorkomen dat het bloed in de verkeerde richting stroomt (niet terug de boezem in). Elke hartklep bestaat uit flexibele bladen, die onder invloed van de bloedstroom in een bepaalde richting worden geduwd. Ze werken zo als afsluiters, die enerzijds ver genoeg moeten opengaan om voldoende bloed in de circulatie te laten stromen, maar anderzijds goed genoeg moeten afsluiten om terugstroming van bloed in de verkeerde richting tegen te gaan.