teaserimg

Andere hartklepaandoeningen

Mitralisklep

Mitralisklepstenose

Bij mitralisklepstenose is er sprake van een vernauwing van de mitralisklep. Dat houdt in dat de klep niet ver genoeg opengaat om het bloed van de linkerboezem naar de linker hartkamer te laten stromen.

Aortaklep

De aortaklep, die eveneens in de linkerhelft van het hart ligt, stuurt de bloedstroom van de linker hartkamer terug naar de aorta en daarmee de lichaamscirculatie in.

Aortaklepstenose

Deze hartklepaandoening is de meest voorkomende. De hartklep is dan aan de uitgang van de linker hartkamer verhard en vernauwd. Het gevolg is dat het hart harder moet werken om zuurstofrijk in de aorta en naar het lichaam te pompen. Desondanks komt er, afhankelijk van de mate van ernst, niet meer voldoende zuurstofrijk bloed in de lichaamscirculatie, waardoor symptomen als duizeligheid of syncope (flauwvallen) kunnen ontstaan. Op hogere leeftijd zijn slijtage en verkalking van de hartklep de meest voorkomende oorzaken van aortaklepstenose.

Aortaklepinsufficiëntie

Bij aortaklepinsufficiëntie sluit de aortaklep niet goed meer. Een deel van het bloed dat uit de linker hartkamer de aorta in wordt gepompt, stroomt daardoor weer terug. Omdat de linker hartkamer echter ook het nieuw aangevoerde bloed uit de linkerboezem moet opnemen, zet deze sterk uit. Het gevolg daarvan kan algemene hartinsufficiëntie (hartzwakte) zijn. Mogelijke oorzaken van aortaklepinsufficiëntie zijn acute reuma, een aandoening die ook de hartkleppen kan treffen, of een door bacteriën veroorzaakte ontsteking van de aortaklep (endocarditis).